włoska restauracja w Krakowie

Świetna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie oferuje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie dania

Makarony to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. kuchnia włoska Kraków Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, ravioli i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

ADD YOUR COMMENT