Restauracja Grodzka Kraków

By w pełni wydedukować sedno tradycyjnej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dodać owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była stereotypowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, ale z w pewnych sytuacjach pojawiło się też oraz wino, przywożone głównie z Śląska i Węgier.

Rynek główny restauracja

Charakterystyka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z rozległą ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w takim razie mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niesłychanie pikantnych sosów lokalnych.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu tradycyjna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową cechą kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Przyprawy tuzinkowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie banalne przysmaki. W historii polskiej kuchni można także odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

ADD YOUR COMMENT